Vastuullinen kalastaja ottaa ruokakaloja vain omaan käyttöön


– loput vapautetaan nopeasti ja harkiten

Vastuullinen kalastaja ottaa ruokakaloja vain omaan käyttöön

Julkaistu 20.05.2022

Vastuullinen kalastaja vapauttaa kaikki rauhoitetut ja alamittaiset sekä suurkalakokoon yltäneet saaliskalansa. Vastuullisuuteen kuluu myös se, ettei oteta enempää saalista kuin mitä omassa taloudessa tarvitaan. Loput kalat vapautetaan, jos kalastusta halutaan vielä jatkaa.

Ruokakaloiksi kannattaa ottaa yleisinä esiintyviä lajeja ja valita niistä keskikokoisia, välikoon yksilöitä. Kannattaa myös jo etukäteen päättää, minkä kokoiset kalat vapauttaa ja mitkä ottaa.

Vastuullinen kalastaja käyttää kalastusvälineitä ja tekniikoita, jotka eivät vahingoita turhaan kaloja tai muita luontokappaleita. Esimerkiksi hän suosii väkäsettömiä ja yksihaaraisia koukkuja, joista kalat on helppo vapauttaa niitä vaurioittamatta. Vapansa, kelansa ja siimansa hän valitsee kalan koon mukaan. Liian keveillä välineillä väsytysaika pitenee tarpeettomasti. 

Haavi kalan koon mukaan

Kalojen vapauttamista varten tarvitaan tiettyjä välineitä, jotta se sujuisi helposti, nopeasti ja turvallisesti sekä kalan että kalastajan kannalta. Esimerkiksi haavin tulee olla riittävän iso, jotta kala mahtuu sinne helposti. Sen havaksen pitää olla pienisilmäistä ja solmuttomasta materiaalista valmistettua. Vastuullinen kalastaja muistaa aina kastella haavinsa ennen haavimista.

Koukunirrotuspihtien avulla koukun irrottaminen sujuu nopeasti ja turvallisesti. Pihtien pituus valitaan kalastettavan lajin mukaan. Hauenkalastuksessa tulee varautua pitkillä, vähintään 20 cm mittaisilla pihdeillä, sillä hauen kita on iso ja täynnä teräviä hampaita.

Vastuullinen kalastaja punnitsee saaliinsa haavissa tai erillisessä pussissa. Hän ei milloinkaan laita vapautettavaa kalaa puntarin koukkuun roikkumaan ja muiston kalasta hän taltioi kamerallaan.

Saaliin kanssa toimitaan nopeasti ja harkiten!

Vastuullinen kalastaja irrottaa koukun jo haavissa, jos se on mahdollista. Hän ei myös koskaan laske vedestä nostettua kalaa maahan, vaan jollekin sileälle alustalle, kuten vapautusmatolle tai retkipatjalle.

Kalaa ei saa roikottaa esimerkiksi leuasta, joten vastuullinen kalastaja käyttää saalista nostaessaan molempia käsiään, joista toinen on mahan alla. Jos saalis punnitaan, mitataan ja kuvataan, vastuullinen kalastaja toimii ripeästi ja harkiten.

Jos kala on iso ja väsytys kestänyt kauan, kalaa pidetään hetki vedessä, jotta se ehtii palautua ennen dokumentointia. Kun vastuullinen kalastaja ottaa kaloja ruoaksi, hän tainnuttaa ja verestää ne heti. Vaihtoehtoisesti kalat voi laittaa sumppuun odottamaan alkukäsittelyä.

Ei lohikaloja lämpimällä vedellä

Mitä lämpimämpi vesi, sen suurempi on kalan hapentarve. Siksi lämpimällä vedellä kala tulee vapauttaa mahdollisimman nopeasti. Lohikaloilla on erityisen suuri hapentarve ja niiden pyytämisestä vastuullinen kalastaja pidättäytyy niiden kesähelteillä veden lämpötilan noustessa yli 20 asteen.

Teksti: Suomen Vapaa-ajankalastajat ry
Kuva: Jaana Vetikko, Suomen Vapaa-ajankalastajat

 

 

Haluatko kuulla lisää vastuullisuudesta?

Kalastajan kanava on nostanut aihetta esille Kalastajan radio podcastissaan. Kuuntele Valikoiva kalastus alla olevista linkeistä:

Podcast Youtucessa: https://youtu.be/ebm5UG8Wnco

Spotify: https://open.spotify.com/episode/2kB1tBEn0tJk6e7Po0mBF6?dl_branch=1&si=I6PvvsuJRAKzcDv4BBuvwg

 

 

assets/media/images/2022/jyri_kuusisalo.jpg
Takaisin listaukseen