Nato-jäsenyys herätti startupit ja sijoittajat:


100 000 euron sijoitusmahdollisuus pitchaustapahtumassa

Julkaistu 27.03.2024

Riihimäellä MaanpuolustusAreenan yhteydessä järjestetään 7.6. Pitch Finland DefSec, jossa startup-yritykset kilpailevat 100 000 euron sijoituksesta ja pääsevät esittämään ensi kertaa innovaationsa julkisesti Suomen suurimmille sijoittajatahoille. Kyseessä on startup-kentän ensimmäinen tässä mittakaavassa järjestettävä puolustus- ja turvallisuussektoriin keskittyvä pitchaus-tapahtuma. 

Tilaisuutta järjestämässä ovat FiBAN (Finnish Business Angels Network ry), Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) VTT (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy​), Business Finland, Riihimäen kaupunki, Define Finland, Digital Defense Ecosystem, FVCA - Pääomasijoittajat ry ja Kyberala ry. Tapahtuma on osa EU-rahoitteista Connect2Scale -hanketta sekä Riihimäen kaupungin vetämää Define -hanketta.

Vaikka Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBANin kautta sadat yritykset hakevat rahoitusta vuosittain, puolustus- ja turvallisuussektorin yrityksille rahoituksen löytäminen on aiemmin ollut haasteellista.  Suomen Nato-jäsenyys on nostanut sijoittajien kiinnostusta puolustusalaa kohtaan merkittävästi. Myös kansainvälisten sijoittajien katseet ovat kääntyneet kohti Suomea.

“Ajatus tilaisuudesta ja sitä kautta startupien määrän kartoittamisesta lähti keskusteluista eräiden pääoma- ja enkelisijoittajien kesken. Halu auttaa koetaan erityisen tärkeäksi tänä aikana. Mutta ei kukaan sijoittaja tee tätä pelkästään isänmaallisuudesta, vaan puolustus- ja turvallisuusala kasvaa seuraavan vuosikymmenen aikana hurjasti, ja siinä kasvussa kannattaa olla mukana,” Finnish Business Angels Networkin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen vahvistaa. 

 

Riihimäellä vahvaa puolustusalan osaamista

Tilaisuus järjestetään osana MaanpuolustusAreenaa Riihimäellä. Riihimäellä on jo nyt puolustusalan teollisuutta ja kaupunkiin rakennetaan entistä vahvempaa puolustusalan yritystoimintaa. Puolustusteollisuus työllistää alueella jo yli 1000 henkeä: alueella toimii muun muassa Puolustusvoimien tutkimuslaitos, johtamisjärjestelmäkeskus sekä elektronisen sodankäynnin keskus, Sako ja Millog.

“Kaupungit rakentavat kasvua vahvuuksien varaan. Riihimäellä on vahvaa erityisosaamista turvallisuus- ja puolustussektorilla, jonka haluamme valjastaa Suomen talouskasvun moottoriksi. Olemme ylpeitä saadessamme isännöidä tätä merkittävää uutta avausta, joka toivottavasti saa jatkoa tulevaisuudessa,” Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho sanoo.

 

Kaksoiskäytöstä ratkaisuja koko yhteiskunnalle: satelliittiteknologioita ja kvanttitietokoneita

Puolustus- ja turvallisuussektoreilta erityisesti kaksoiskäytössä nähdään vahvaa potentiaalia, sillä kaksoiskäyttöteknologiaa voidaan hyödyntää sekä siviili-, että puolustuskäytössä. 

“Puolustusalan innovaatioille on nyt kova kysyntä ja Suomen saama Nato DIANA -kiihdyttämö ja kaksi testikeskusta ovat jatkossa tarjolla startup-alan yrityksille. Toivommekin Suomesta mahdollisimman suurta osallistumista vuoden 2024 DIANA -haastekilpailuun. Pitch Finland DefSec -tapahtuma onkin loistava esimerkki puolustusalasta kiinnostuneiden suomalaisten start-up -yritysten kartoittamiseksi,” VTTn Vice President Sauli Eloranta sanoo. 

Kaksoiskäyttö- ja puolustusteknologiat ovat yhä ajankohtaisempia myös Tesin kannalta - Tesi on jo nyt merkittävä sijoittaja esimerkiksi Sisu Auto ja Rauma Marine -yrityksissä.

“Startup- ja kasvuvaiheen sijoituksiamme ovat muun muassa Iceye, IQM, Varjo Technologies ja Dispelix. Selvitämme tällä hetkellä, miten Tesi voisi aktiivisemmin olla mukana kehittämässä ja kansainvälistämässä Suomen puolustusteollisuuden ekosysteemiä yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa,” Tesin sijoitusjohtaja Keith Bonnici kertoo.

Suorien sijoitusten lisäksi Tesi sijoitti toukokuussa 2023 Naton Innovation Fund -rahastoon 35 miljoonaa euroa. Rahaston kokonaiskoko on miljardi euroa. “Tesille kesäkuun pitchauskilpailu antaa erinomaisen mahdollisuuden päästä tutustumaan lupaaviin alkuvaiheen kaksoiskäyttöyrityksiin,” Bonnici lisää.

Pitch Finland DefSec -kilpailuun odotetaan hakijoita Suomesta, Baltiasta sekä Pohjoismaista ja startup-hakuaika päättyy 26.4. Enkeli- ja pääomasijoittajat ovat valmiita sijoittamaan kilpailun parhaaseen yritykseen 100 000 euroa.

MaanpuolustusAreenan yleisötilaisuudessa Suomen roolista Natossa ja suurvaltojen välisessä teknologiakilpailussa keskustelua virittävät Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sekä puolustusvoimien edustaja. Keskustelu jatkuu paneelikeskustelussa, jossa on mukana muun muassa kyberturvallisuuden professori ja kansanedustaja Jarno Limnéll sekä Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko. Lisäksi iltapäivän kutsuvierasseminaarissa puolustusteollisuuden innovaatioista puhumassa ovat mm. Olli Ruutu puolustusministeriöstä sekä yrityselämän edustajia. 

MaanpuolustusAreena ja Pitch Finland DefSec järjestetään Riihimäellä järjestettävien Kansainvälisten Erämessujen yhteydessä. 

 

Tutustu Erämessujen tapahtumasivuihin ja lippuihin.Lisätiedot ja haastattelut:

 

Tiina Laisi-Puheloinen

Toimitusjohtaja, Finnish Business Angels Network (FiBAN)

puh. +358 40 750 7417

email: tiina.laisi-puheloinen@fiban.org

Lue myös: “Puolustus- ja turvallisuusalan startupit tarvitsevat kasvulle rahoituskanavat”

 

Jouni Eho

Kaupunginjohtaja, Riihimäen kaupunki

puh. +358 44 767 6674

email: jouni.eho@riihimaki.fi

Lue myös: ”Rii­hi­mä­ki ra­ken­taa uu­den­lais­ta puo­lus­tusa­lan yh­teis­työ­tä

 

Keith Bonnici

Sijoitusjohtaja, Tesi

puh. +358 40 179 9584

email: keith.bonnici@tesi.fi 

Lue myös: “Suomi mukaan NATOn miljardin euron innovaatiorahastoon”

 

Sauli Eloranta

Vice president, VTT 

puh. +358 40 580 8664

email: sauli.eloranta@vtt.fi  

Lue myös  “Suomeen Naton yrityskiihdyttämö”

 

Tesin mediapankki

VTT:n mediapankki

FiBANin mediapankki

Yhteistyökumppaneiden logot

Takaisin listaukseen