Eräkirjamessut inspiroi keräämään erätarinoita


– Erälastut kirjoituskilpailu alkaa

Eräkirjamessut inspiroi keräämään erätarinoita

Julkaistu 25.01.2024

Eräkirjamessut järjestetään osana Kansainvälisiä Erämessuja 7.–9.6.2024 Riihimäen Urheilupuistossa. Eräkirjamessut on ideoinut kirjailija, toimittaja, sisältöstrategi Monni Himari, joka on myös intohimoinen kalastaja ja eräkirjallisuuden kuluttaja. Eräkirjamessujen innoittamana Eräkirjamessut, Suomen Metsästysmuseo, Suomen Metsästäjäliitto ja Kansainväliset Erämessut järjestävät eräaiheisen kirjoituskilpailun – Erälastut.

 

Innostus eräaiheisesta kirjoituskilpailusta Erämessujen yhteydessä syntyi sen jälkeen, kun Eräkirjamessut olivat vahvistuneet osaksi Erämessujen ohjelmaa. Erälastut* kirjoituskilpailun järjestävät yhteistyössä Suomen Metsästysmuseo, Suomen Metsästäjäliitto, Eräkirjamessut ja Kansainväliset Erämessut. ”Kilpailussa on tarkoitus antaa nuorten ja nuorten aikuisten ääni kuuluville. Erätarinat ovat ihania ja tarkoitus on innostaa nuoria kirjoittamaan ne ylös”, kertoo Eräkirjamessuja luotsaava Monni Himari. ”

 

Kilpailussa on rahapalkintoja, jotka myönnetään Juha K. Kairikon rahastosta. Rahaston tarkoituksena on tukea suomalaiseen metsästyskulttuuriin liittyvää julkaisutoimintaa ja tutkimustyötä. Kilpailutyöt arkistoidaan Suomen Metsästysmuseon arkistoon ja niistä on suunnitteilla kokoelmateos. Kilpailun raadissa on puheenjohtaja Monni Himarin lisäksi Suomen Metsästysmuseolta Perttu Matero, Suomen Metsästäjäliitosta Jaska Salonen, Kansainvälisiltä Erämessuilta Pauliina Lindgren ja Kairikon rahastosta Kusti Kairikko.

Kilpailuohjeet ja -aika

Kilpailuohjeet on julkaistu Suomen Metsästysmuseon sivuilla. Kilpailusarjoja on kaksi: nuoret (vuonna 2006 syntyneet tai sitä nuoremmat) ja nuoret aikuiset (1995–2005 syntyneet). Tyylilajina on kaunokirjallinen erätarina ja genrenä muistelma, fiktio tai runo. Aihepiiri on sama kuin Kansainvälisillä Erämessuilla eli metsästys, kalastus, retkeily ja luonto. Kilpailuun voi osallistua 15.5.2024 mennessä vastauslomakkeella metsastysmuseo.fi-sivustolla tai sähköpostilla osoitteeseen eralastut@metsastysmuseo.fi. Voittaja julkaistaan Kansainvälisillä Erämessuilla perjantaina 7.6.2024.

 

Eräkirjamessut

Eräkirjamessuilla tulee olemaan ex libris, luontokirjoitus ja -piirtämistyöpajoja, mielenkiintoisia puheenvuoroja eräkirjallisuudesta, retkeilyartikkelien tekemisestä ja luonnon kuvaamisesta sanoin ja kuvin.  Lisäksi tapahtumaan pyritään saamaan paneelikeskusteluita aiheesta.

 

Eräkirjamessujen ohjelma julkaistaan kevään aikana. Tällä hetkellä jo pari ohjelmanumeroa on julkaistu Erämessujen sivuilla. Pohjoisen kirjailijat Pekka Juntti ja Tuomo Pirttimaa keskustelevat eräkirjallisuudesta otsikon ”Irti Järvisen ikeestä” alla. Nostiko A.E. Järvinen suomalaisen eräkirjallisuuden loistoon vai pilasiko sen lopullisesti? Missä viipyy suuri suomalainen eräromaani – vai onko se jo ilmestynyt? Lisäksi Eräkirjamessuilla keskustellaan Annikki Kariniemen, pohjoismaiden ensimmäisen naiseräkirjailijan elämästä kohujen ja legendojen takana sekä pidetään Suuri suopaneeli.

 

Kansainväliset Erämessut

Kansainvälisten Erämessujen sisältö uudistuu Eräkirjamessujen lisäksi seuraavien sisältökokonaisuuksien myötä: MaanpuolustusAreena perjantaina ja Erämessut goes Range – Benelli Show Lopen ampumaradalla jokaisena messupäivänä. Erämessujen ohjelmalavoihin tulee muutoksia: Mikko ”Peltsi” Peltola ja Joppe Ranta vetävät yhdessä Nuotiopiiriä ja Kalastajan Kanava ottaa vastuun kalastusaltaan ohjelmasta. Osastoilla tapahtuu myös: Ursa eli Tähtitieteellinen yhdistys tulee Erämessuille telttaplanetaario esitysten kanssa.

 

 

Lisätiedot: www.eramessut.fi
Ninni Manninen, messujohtaja, Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy / Riihimäen Messut, ninni.manninen@riihimaenmessut.fi, 050 362 6051

Pauliina Lindgren, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy / Riihimäen Messut, pauliina.lindgren@riihimaenmessut.fi, 050 516 4004

Eräkirjamessujen yhteyshenkilö:

Monni Himari, kirjailija, toimittaja ja sisältöstrategi, Havulaavu Oy, EU +358 (0) 50 440 5686, info@erakirjamessut.fi

erakirjamessut.fi / @erakirjamessut

monnihimari.fi / @monnihimari

kalast.us / @kalast.us

 

* Erälastut nimi tulee kirjailija Juhani Ahon määritelmästä muutaman sivun pituisille lastuille: "Nämä lastuni tässä tarjotaan sen näköisinä, jommoisiksi ne itsestään, kirjoituspöydältä pudotessaan, ovat siihen paikkaansa kähertyneet. --- Kun ei niitä aina henno tuleenkaan työntää, niin jättää ne niiden poimittaviksi, jotka siitä kenties ovat huvitetut." (Lainaus: Juhani Ahon lastut | Kirjasampo: https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/saha3%253Au079d22f6-2486-46d5-8703-0e5e7bfb1227 ). Juhani Aho oli ensimmäisiä suomeksi pitkän uran tehneitä ammattikirjailijoita. Ahon tuotannosta mainitaan usein hänen kirjoittamansa novellit, lastut.  

 

Takaisin listaukseen