Retkeilykäsikirjaa ei Google korvaa

Retkeilykäsikirjaa ei Google korvaa

Retkeilytoimittaja Joppe Ranta saapuu Eräkirjamessuille kainalossaan nippu retkeilytaitojen käsikirjoja ja oppaita. Niistä vanhimmat ovat jo satavuotiaita.

Joppe valottaa suomalaisen opaskirjallisuuden pitkää kaarta ja esittelee kokoelmansa kotimaisia ja ulkomaisia helmiä. Vaikka netti on pullollaan retkeilytietoa ja videoita, Ranta kertoo käyttävänsä työssään vanhoja retkeilyoppaita: ”Näissä kirjoissa on niin paljon yksityiskohtaista ja aikaan sidottua tietoa, ettei Google aina edes ymmärrä hakusanoja, vaikka sieltä tietoa etsisi”. Maailma muuttuu ja retkeily sen mukana, mutta moderni tietokirja harvoin kykenee korvaamaan perinnetietoa pullollaan olevan vanhan teoksen, Ranta väittää.

Joppe Ranta on pitkän linjan retkeilytoimittaja. Hän on kirjoittanut vuosikausia muun muassa Retki- ja Erä-lehtiin sekä toimittanut Turkka Aaltosen ja Martti Arkon materiaaleista Perinteisiä eräruokia -kirjan (Karttakeskus, 2019). Innostuksestaan retkeilyvälineisiin ja erätaitoihin tunnettu Ranta on tutkinut retkeilyn historiaa. Nyt on hänen vuoronsa kertoa Eräkirjamessujen yleisölle, miten kansaa on valtiovallan toimesta sivistetty ja lähetetty ”retkeilyille”.

Tapahtuman tiedot:

Pe 07.06.2024, klo 13:00
Su 09.06.2024, klo 13:00

Teemat:

Retkeily, Luonto

Tapahtumapaikka:

Eräkirjamessut