Grönlanti2022-retkikunnan 570 km:n jäinen taival


Grönlanti2022-retkikunnan 570 km:n jäinen taival

Julkaistu 07.06.2022

Ankarat avotunturit: Grönlanti2022-retkikunnan 570 km:n jäinen taival

Grönlannin ylitys on vaativa vaellus, joka haastaa kulkijan.

Grönlanti2022-retkikunta taittoi hiihtäen noin 570 kilometrin matkan jääerämaassa. Kuuden hengen retkikunta aloitti hiihdon huhtikuun lopulla ja ylitykseen meni aikaa noin 27 vuorokautta. Retkikuntaa opasti Ankarien avotuntureiden Jaakko ”Korpi-Jaakko” Heikka, joka on erittäin kokenut arktisten alueiden kävijä.

24.4.2022 sukset koskivat jäätikön reunaa ja täydet ahkiot olivat hiihtäjien perässä. Matka sai alkaa. Päivät jäätiköllä koostuvat rutiineista: hiihdetään, syödään ja nukutaan, jonka lisäksi karu arktinen luonto saa haukkomaan henkeä. Grönlannin jäätikköä ylittäessä reitille osuu Dye2 tutka-asema. Tutka-asema hautautuu hiljalleen jäätikköön, mutta toistaiseksi 80-luvun lopulla hylättyä asemaa pääsee tutkimaan sisältäkin.

  • Aika on Dye2:lla pysähtynyt. Kiersimme katselemassa tutka-asemaa ja kuten perinteeksi on muodostunut, rapsutimme nimemme tutkakupuun, kertoo Korpi-Jaakko.

Olosuhteet olivat retkikunnan puolella. Myrskypäiviä ei osunut kohdalle, mutta matkan tekoa hidasti lumidyynit, eli sastrugit ja kova pakkanen. Hauskoja sattumuksiakin retkikuntaan mahtuu. Eräänä iltana leiriin liiti lähes parin sadan pikkulinnun parvi. Pikkulinnut istuivat telttojen ja varusteiden päällä ja pitivät mekkalaa pitkälle yöhön. Retkikuntalaiset yrittivät häätää lintuja, mutta ei auttanut muu kuin sujahtaa makuupussiin korvatulppien kanssa. Aamuun mennessä vierailijat olivat poistuneet jättäen jälkeensä siivon.

20.5.2022 retkikunta saapui jäätikön reunalle. Jäätikkö ylitetty onnistuneesti! Siitä matka jatkui vielä hiihtäen pieneen Isortoqin kylään. Grönlanti2022-retkikunta on kolmas Ankarien avotuntureiden opastama jäätikön ylitys. 

  • Retkikuntalaiset tekevät reissun: ryhmä tsemppasi hyvin toisiaan ja puhalsi yhteen hiileen. Oli hienoa kokea tämä reissu heidän kanssaan, iloitsee Korpi-Jaakko.

Ankarat avotunturit on Suomen johtava arktisten retkikuntien järjestäjä ja packraft-melonnan asiantuntija. Ankarat avotunturit kouluttaa talvivaellustaitoihin, järjestää viikon vaelluksia suurtuntureilla sekä retkikuntia Islantiin, Huippuvuorille ja Grönlantiin. Kesällä vietetään aikaa joella packrafteissa niin kursseilla kuin vaelluksilla.

Ankarat avotunturit on Kansainvälisillä Erämessuilla 9.-12.6.2022 Riihimäellä osastolla U518 sekä kertomassa Grönlanti2022-retkikunnasta Retkinikkarin lavalla sunnuntaina klo 14.30.


Lisätietoa:
Jaakko ”Korpi-Jaakko” Heikka
korpijaakko@avotunturit.fi
p. 050 329 6463

www.avotunturit.fi
https://avotunturit.fi/aiheet/greenland2022/  

Takaisin listaukseen