Erämessut siirretään ensi kesään


Koronatilanne ei näytä hellittävän riittävästi vielä elokuuhun mennessä

Erämessut siirretään ensi kesään

Julkaistu 28.05.2021

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi Riihimäen Messut Oy:n hallitus on tehnyt 27.5.2021 päätöksen siirtää Kansainväliset Erämessut ensi kesään. Erämessut siirretään nyt kolmatta kertaa koronan vuoksi. Seuraavat Erämessut järjestetään Riihimäen Urheilupuistossa 9.–12.6.2022. Erämessut täyttää silloin 50 vuotta. 

 

Koronatilanne on viime aikoina hyvästä rokotustilanteesta huolimatta pahentunut merkittävästi Kanta-Hämeessä. ”Kokoontumisrajoitus on kesäkuun puoliväliin asti kymmenen henkilöä. Emme millään voi uskoa, että kokoontumisrajoitus skaalautuisi puolessatoista kuukaudessa edes 10.000 henkilöön, eikä 50 hengen lohkot oikein toimi Erämessujen tyyppisessä tapahtumassa”, toteaa Riihimäen Messujen toimitusjohtaja Ninni Manninen. ”Jos meillä tai AVI:lla olisi kristallipallo, olisi päätöksen teko helpompaa. Vaikka kuinka haluamme tarjota kuluttajille elämyksiä ja kohtaamisia, ei tapahtuman toteutuminen vaikuta tässä tilanteessa realistiselta. Näytteilleasettajille tulee lisää työtä ja kustannuksia, jos perumme Erämessut myöhemmässä vaiheessa. Parempi tehdä päätös nyt, kuin roikkua löysässä hirressä. Epävarma tilanne on myös jo saanut osan näytteilleasettajista epäröimään messuille osallistumista. Haluamme järjestää tapahtuman, joka on brändin mukainen ja vastaa asiakaslupaukseen ”, jatkaa Manninen.

Erämessut oli tarkoitus järjestää hybriditapahtumana eli sekä virtuaalisesti verkossa että perinteisesti livenä paikan päällä. Kumpikin tapahtuma siirretään eli virtuaalisia Erämessuja ei myöskään järjestetä. ”Olemme kehittäneet virtuaalista puolta yhdessä kumppanimme Liveto Oy:n kanssa. Valitettavasti tuotantokustannukset nousevat liian isoiksi, jos tekisimme vain virtuaalisen puolen. Olemme hyvin innoissamme virtuaalisista Erämessusta ja toivottavasti voimme toteuttaa ne ensi vuonna”, kertoo Manninen.

 

Peruminen vaikuttaa Riihimäen Messujen talouteen

Taloudellisesti tilanne on vaikea Riihimäen Messuille, kuten se on ollut koko tapahtuma-alalle. Nykyisillä tai edes lievemmillä rajoituksilla tapahtumista ei saa taloudellisesti kannattavia.  ”Riihimäen Messut ja Erämessut on tärkeä osa Riihimäen kaupungin toimintaa, vetovoimaa ja eräklusteria. Järjestelemme parhaillaan Messuyhtiölle rahoitusjärjestelyjä, jotta selviämme koronakriisin yli”, rauhoittelee Riihimäen Messujen hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Mika Herpiö. Kaupungissa on laaja yhteisymmärrys, että messujen järjestäminen on pitkälläkin tähtäimellä turvattava. Riihimäen Messut on kuluneen vuoden aikana kehittänyt toimintaansa ja hoitanut mm. kiitosta saaneen massarokotusten asiakaspolun ja logistiikan suunnittelun Riihimäen Urheilutalolla Riihimäen Seudun Terveyskeskuksen Kuntayhtymän kumppanina. Uusia projekteja ja hankkeita on myös tulossa, joten toiminnan jatko näyttää erittäin lupaavalta. Lisäksi koronan aikana entisestään vahvistunut eräilyinnostus on hyväksi koko eräalalle ja bisnekselle.

 

Ensi kesänä juhlitaan isosti

Kansainväliset Erämessut täyttävät ensi vuonna 50 vuotta. Tapahtumalle ikä on todella kunnioitettava. Erämessut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1972. Riihimäellä oli messuiltu ensimmäisen kerran jo vuonna 1937, mutta tällä kertaa päätettiin järjestää erikoismessut, jonka teemana oli metsästys ja kalastus. Erämessujen suojelijana toimi Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen. Juhlavuonna Riihimäen Messut avaa Erämessujen historiaa mm. sosiaalisen median kanavissa ja Suomen Metsästysmuseolla järjestettävässä juhlanäyttelyssä.

 

Riihimäen Messut toivoo tasapuolista ja oikeudenmukaista kohtelua messualalle

Riihimäen Messut kuuluu Messu- ja tapahtumanjärjestäjät (MeTa) ry:hyn, joka on pitkään peräänkuuluttanut tasapuolista kohtelua messualalle. Yli vuoden kestänyt kriisi uhkaa koko tapahtuma-alaa Suomessa. Tapahtumien saamat tuet ovat olleet riittämättömiä. Nyt tapahtuma- ja kulttuuriala on ollut yli vuoden työkiellossa ja kunnollista keskustelua ei ole käyty siitä, miten tapahtumat voitaisiin avata jälleen terveysturvallisuus edellä.
Taloustutkimuksen huhtikuussa valmistuneen tutkimuksen mukaan messukeskuksissa järjestetyt tapahtumat toivat vuonna 2019 järjestämispaikkakunnilleen 553 miljoonan tulovirran. Tapahtumien työllisyysvaikutus oli 7 350 henkilötyövuotta. Globaalisti messualan vuosittainen tulovaikutus on 299 miljardia euroa.

 

Lisätiedot: www.eramessut.fi
Ninni Manninen, toimitusjohtaja Riihimäen Messut Oy, ninni.manninen@riihimaenmessut.fi, 050 362 6051

Mika Herpiö, elinvoimajohtaja, Riihimäen kaupunki, mika.herpio@riihimaki.fi, 040 500 3345
Pauliina Lindgren, markkinointi- ja viestintäpäällikkö Riihimäen Messut Oy, pauliina.lindgren@riihimaenmessut.fi, 050 516 4004

Takaisin listaukseen