Ensimmäiset Eräkirjamessut ovat täynnä tarinoita ja tunnelmaa


Ensimmäiset Eräkirjamessut ovat täynnä tarinoita ja tunnelmaa

Julkaistu 13.05.2024

Ensimmäiset Eräkirjamessut järjestetään Kansainvälisten Erämessujen sisälle Erähalliin kesäkuussa. Eräkirjamessut on ideoinut Monni Himari, ja hän myös organisoi laajan oheisohjelman sekä Eräkirjamessujen näytteilleasettajat. Eräkirjamessuilla on exlibris- ja luontokirjoitustyöpajoja, mielenkiintoisia puheenvuoroja eräkirjallisuudesta, retkeilyartikkelien tekemisestä ja luonnon kuvaamisesta sanoin ja kuvin. Eräkirjamessujen yhteydessä järjestetään myös kirjoituskilpailu nuorille, Erälastut.

”Eräkirjamessuista on muodostunut upea lisä Riihimäen Erämessujen laajaan sisältötarjontaan”, kertoo messujohtaja Ninni Manninen. ”On todella inspiroivaa tehdä yhteistyötä Himarin kaltaisen energisen ja innostavan ihmisen kanssa, joka hallitsee ainutlaatuisen suomalaisen eräkirjallisuuden genren”, Manninen jatkaa.

 

Poimintoja Eräkirjamessujen ohjelmasta

Kirjailijoita A.E. Järvisestä nykyaikaan
Kirjailijat Pekka Juntti ja Tuomo Pirttimaa keskustelevat eräkirjallisuudesta. Mitä se on, mistä se tuli ja minne se on menossa? Nostiko A.E. Järvinen suomalaisen eräkirjallisuuden loistoon vai pilasiko sen lopullisesti? Missä viipyy suuri suomalainen eräromaani – vai onko se jo ilmestynyt?
Petra Rautiainen kertoo historiallisen romaanin rakentumisesta. Lumoavat romaanit, kuten Tuhkaan piirretty maa, Meren muisti sekä Puuntappajat, rakentuvat historiasta, mutta miten? Mitä kaikkea kirjailijan tulee ottaa huomioon historiallista romaania kirjoittaessaan? Mistä tietoa voi löytää, miten sitä voi lähestyä – ja voiko sitä värittää?

Eräkirjallisuuden legendat esillä
Reino Rinne (1913–2002) oli kuusamolainen kirjailija ja toimittaja. Rinne julkaisi sotien jälkeen romaaneja pohjoisista ihmisistä Otavalla ja Karistolla. Julkaisutauon jälkeen Rinne palasi vuonna 1970 persoonallisella luontorunoudella ja -aforistiikalla. Hänen tyttärenpoikansa Suonna Kononen esittää Riihimäellä Rinteen runoihin tekemiään sävellyksiä, joita on myös levyttänyt Rinne-albumille.
Väkevä luonnon puolestapuhuja, lappilainen kulttuurivaikuttaja ja seikkailija – Kairojen kosmopoliitti on kirjallisuustoimittaja Outi Hytösen kirjoittama elämäkerta aikamme suurimmasta naiseräkirjailijasta, Annikki Kariniemestä (1913–1984), joka valloitti perinteisesti miehille kuuluneen genren. Miten hän onnistui unelmassaan? Entä mitä sellaista Annikki jätti jälkeensä, josta nykyajan eräkirjailijat voivat – sukupuoleen katsomatta – innostua ja ammentaa omiin tarinoihinsa?

Suuri suo-paneeli – rimpisilmien kyyneliä ja maan tukahdutettuja muistoja
Suot ovat arkistoja, ne säilövät ja muistavat kaiken, myös sen, miten väkivaltaisesti ihmiset ovat niitä kohdelleet. Paneelissa kirjailijat Kati Saonegin, Niina Kivilä (Hillasuolla kaikki on toisin) ja Jenni Räihä (Suo muistaa) pohtivat soiden merkitystä kulttuurisen luontosuhteen ilmentäjänä. Mitä ovat ne syvältä mytologiasta ja historiasta kumpuavat syyt, joiden vuoksi soita vihataan ja pelätään mutta myös rakastetaan ja kunnioitetaan?

 

Erälastut kirjoituskilpailun tarkoituksena on innostaa nuoria kirjoittamaan omia erätarinoita

Erälastut kirjoituskilpailun järjestävät yhteistyössä Suomen Metsästysmuseo, Suomen Metsästäjäliitto, Eräkirjamessut ja Kansainväliset Erämessut. ”Kilpailussa on tarkoitus antaa nuorten ja nuorten aikuisten ääni kuuluville. Erätarinat ovat ihania ja tarkoitus on innostaa nuoria kirjoittamaan ne ylös”, kertoo Monni Himari.

Kilpailussa on rahapalkintoja, jotka myönnetään Juha K. Kairikon rahastosta. Rahaston tarkoituksena on tukea suomalaiseen metsästyskulttuuriin liittyvää julkaisutoimintaa ja tutkimustyötä. Kilpailutyöt arkistoidaan Suomen Metsästysmuseon arkistoon ja niistä on suunnitteilla kokoelmateos. Eräkirjamessuilla julkistetaan kilpailun voittaja.

 

Lisätiedot: www.eramessut.fi

https://www.eramessut.fi/ohjelma.html paikka: Eräkirjamessut

Ninni Manninen, messujohtaja, Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy / Riihimäen Messut, ninni.manninen@riihimaenmessut.fi, 050 362 6051

Pauliina Lindgren, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy / Riihimäen Messut, pauliina.lindgren@riihimaenmessut.fi, 050 516 4004

 

Eräkirjamessujen yhteyshenkilö:

Monni Himari, kirjailija, toimittaja ja sisältöstrategi, Havulaavu Oy, EU +358 (0) 50 440 5686, info@erakirjamessut.fi

erakirjamessut.fi / @erakirjamessut

monnihimari.fi / @monnihimari

kalast.us / @kalast.us

 

Lue myös: https://www.eramessut.fi/erakirjamessut-inspiroi-keraamaan-eratarinoita.html

https://www.eramessut.fi/uusi-upea-alue-eramessuille-erakirjamessut.html

Takaisin listaukseen